Nő a katások és a kivások száma, az eva már nem olyan népszerű


 • Top Céginfó
  jún 25, 2015

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint jó döntés a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), illetve a kisvállalati adót (kiva) választani, a két adónem mellett a nyilvántartás szerint egyre többen döntenek, míg az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken.

  KATA
  2014. december 31-én mintegy 100 ezer katás vállalkozást tartottak nyilván, ebből 86 ezer egyéni vállalkozóként, 14 ezer társas vállalkozásként működött. A 2014-es pénzforgalom meghaladta a 42,2 milliárd forintot.

      Idén május 31-én csaknem 114 ezer katás adózó volt, mintegy 99 ezer egyéni vállalkozó és 15 ezer társas vállalkozás. A január-májusi pénzforgalom csaknem elérte a 21,8 milliárd forintot.

      A katát egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is.

      A katás vállalkozásnak havonta egyösszegű tételes adót kell fizetni, amely kiváltja a vállalkozói szja-t, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, az egyéni járulékokat és a szociális hozzájárulási adót.

      A főállású kisadózónak havonta 50 ezer forintot, a nem főállású kisadózónak 25 ezer forintot kell fizetniük, amelyet minden megkezdett naptári hónapra rendezni kell. A főállású kisadózó magasabb összegű ellátásokért választhatja a magasabb összegű, havi 75 ezer forint tételes adófizetését is.

      Ha a kisadózó vállalkozás egész évben katás volt és bevétele a 6 millió forintot meghaladta, úgy a tételes adón felül a 6 millió forint feletti bevétel 40 százalékát kell adóként megfizetnie. Aki nem egész évben volt kisadózó, annak a 6 millió forintos értékhatár arányosan csökken.

      A katás adózónak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, amelyet azzal is teljesít, ha a kiállított nyugtáit, számláit megőrzi. A bevallás helyett az adóévben elért bevételről nyilatkozatot kell tennie az adóévet követő hónap február 25-ig - ismertette a NAV.

    KIVA
    Az adóhivatal nyilvántartásában tavaly december 31-én több mint 6600 kiva alany szerepelt, 2014-ben a kisvállalati adóból csaknem 12,7 milliárd forint bevétel folyt be az állami költségvetésbe.

      Idén május 31-én a kiva alanyok száma 6700, a január-májusi pénzforgalom kiva adónemben 5,2 milliárd forint volt.
      A kivát azok a vállalkozások választhatják, amelyek a bejelentkezéskor legfeljebb 25 főt foglalkoztatnak, bevételük és mérlegfőösszegük pedig nem haladja meg az 500 millió forintot.

      A kivás vállalkozásnak 16 százalék kisvállalati adót kell megfizetnie, amellyel kiváltja a nyereséget terhelő adót, valamint a bérek után fizetendő közterheket is.

      A kisvállalati adó egyik legnagyobb előnye, hogy a foglalkoztatással járó közterhek helyett alacsonyabb mértékű adófizetés terheli. A szabályozás ösztönzi a munkahelyteremtést, mert a foglalkoztatottak létszámának bővítésekor nem kell a közterhek növekedésével számolni. Kizárólag a vállalkozás termelő, szolgáltató tevékenységéből ténylegesen elért bevételek alapján számított eredmény képez adóalapot - hangsúlyozta a NAV.

  EVA
      Az adóhivatal nyilvántartásából az is kiderül, hogy az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma egyre csökken.
      Tavaly december 31-én 42 500 eva alany volt, 12 500 egyéni vállalkozó és mintegy 30 ezer társas vállalkozás. A 2014-es pénzforgalom meghaladta a 96,8 milliárd forintot.

      Idén május 31-én 38 ezer eva alanyt tartottak nyilván, 11 ezer egyéni vállalkozót és 27 ezer társas vállalkozást. A január-májusi pénzforgalom mintegy 21,7 milliárd forint volt.
      A NAV korábbi adatai szerint 2011 végén több mint 88 700, 2012 végén pedig mintegy 71 ezer evást tartottak nyilván.