Milyen vállalkozások száma nőtt ill. csökkent az elmúlt évben?


 • Top Céginfó
  jún 16, 2014

  1 millió 828 ezer volt 2013 december végén a regisztrált gazdasági szervezetek száma, mely csaknem 22 ezres növekedés az előző évihez képest. 10 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató mikrovállalkozások vannak túlnyomó többségben. 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások száma alig 16 ezer. Legtöbbel, 29000-rel nőtt tavaly az egyéni vállalkozók száma. A társas vállalkozások körében a felszámolási eljárások száma is jelentősen emelkedett.

  Milyen vállalkozások száma nőtt ill. csökkent az elmúlt évben?

  A magyar cégek 98 százalékának árbevétele nem éri el az évi 2 millió eurót, ami az uniós definíció szerint a kisvállalkozás határa, tehát majdnem az összes magyar cég mikrovállalkozásnak számít EU-s mércével. A cégformákat tekintve a vállalkozások több mint 70 százaléka kft.

  A vállalkozások között továbbra is túlnyomó többségben vannak a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozások, amelyek között csökken az alkalmazottal nem rendelkezők aránya, miközben az 1–9 fős társaságoké nő.

  Alig 16 ezer vállalkozás rendelkezik 20 főnél több alkalmazottal.
  A középvállalkozások aránya 0,3, a nagyvállalkozásoké mindössze 0,1 százalék Magyarországon.

      Az újonnan regisztrált vállalkozások száma tavaly 8,3 százalékkal 107 ezerre emelkedett, különösen az egyéni vállalkozó (+29 százalékkal ) és betéti társaság kategóriában, ami a dohányboltok létesítésével függ össze.

  A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot ugyanis egyéni vállalkozóként vagy olyan gazdasági társaság útján kell gyakorolni, amelyben legalább egy természetes személy, tag korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért.

      A frissen bejegyzett társas vállalkozások száma 2,2 százalékkal mérséklődött 2012-höz képest.

      A megszűnések számának 2011-ben és 2012-ben tapasztalt emelkedése 2013-ban megtorpant: 3,5 százalékkal kevesebb szervezetet vettek ki a nyilvántartásból, mint 2012-ben.

  Az egyéni vállalkozók közül 21 százalékkal kevesebben „zártak be” az előző évihez képest, miközben a megszűnt társas vállalkozások száma továbbra is nőtt, egy év alatt 23 százalékkal. A társas vállalkozások körében a felszámolási eljárások száma is jelentősen, 36 százalékkal emelkedett.

      A KSH adatai szerint 2013-ban minden negyedik vállalkozás a mezőgazdaságban tevékenykedett. Az ágazati szerkezet ugyanakkor egyértelműen tükrözi a szolgáltató szektor meghatározó szerepét.

  Milyen vállalkozások a népszerűek?
  Hangsúlyos és egyre gyarapodó az ingatlanügyletek (13 százalék), a kereskedelem, gépjárműjavítás (12 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységek részesedése (10 százalék).

  A számszerű változásokat vizsgálva dinamikusan bővült a művészeti, szórakoztató, szabadidős tevékenységet és az oktatást végzők köre, valamint jelentősen megugrott az adminisztratív és szolgáltatást támogatók és az egyéb szolgáltatók száma is 2012-höz képest.

  Milyen vállalkozásoknál tapasztalható visszaesés?
  Ugyanakkor folytatódott a visszaesés a pénzügyi, biztosítási ágazatban és az építőiparban, és a korábbi évek bővülő tendenciája csökkenésbe fordult a szálláshely-szolgáltatók és vendéglátók esetében.
     
  Az önálló vállalkozók az őstermelői igazolványok 2008-as bevezetése óta a mezőgazdaságból hasítják ki a legnagyobb szeletet: 2013-ban a mezőgazdaságban tevékenykedő szervezetek 97 százaléka az önálló vállalkozók közül került ki.

  Szerepvállalásuk emellett a pénzügyi, biztosítási tevékenység, az ingatlanügyletek és az oktatási ágazatokban is számottevő, csaknem a társaságok négyötödét teszik ki.

      A társas vállalkozások aránya a villamosenergia-,gáz, gőzellátás, légkondicionálás területén azonban csaknem 100 százalékos.