A kötelező kamarai regisztrációt 2012. március elsejéig kell kezdeményezni


 • Top Céginfó
  feb 26, 2012

  2012. március elsejéig kell a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozásoknak kezdeményezniük a területi kereskedelmi és iparkamaránál a regisztrációt, és március 31-ig kell megfizetni az 5 ezer forint kamarai hozzájárulást.

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint január elseje óta eddig 200 ezren kezdeményezték a kamarai regisztrációt, közülük több mint 129 ezren a február elején elindított online rendszerben.

  A kitöltött és cégszerűen aláírt űrlapot be kell küldeni a cég székhelye szerinti területi kamarához, amely az 5.000 forint hozzájárulási díj megfizetése után nyilvántartásba veszi a vállalkozást.

  A 19 megyei és a fővárosi kereskedelmi és iparkamara egységes űrlapot használ, viszont a hozzájárulási díj befizetésére több lehetőség is nyílik, minden kamaránál lehet banki átutalással, vagy az ügyfélszolgálaton készpénzzel fizetni, és néhány kamara sárga csekket is ad.

  A nyilvántartásba vételről a kamara tájékoztatja a vállalkozást, közli a kamarai regisztrációs számát, illetve azt, hogy milyen ingyenesen igénybe vehető kamarai szolgáltatásra jogosult a regisztrált vállalkozás.

  A kötelező kereskedelmi és iparkamarai regisztráció nem érinti a főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokat, a mezőgazdasági termelőket, a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatókat. Szintén nem kötelesek nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

  A törvény 2012. január elsejei hatályba lépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a kamarai nyilvántartásba vételt a cégbejegyzést követő öt napon belül kell kezdeményezniük.

  A kamarai nyilvántartásban szereplő adatok nyilvánosak, a kamaráknak az adatok nyilvánosságát 2012. június 1-jétől kell biztosítaniuk.

  A kamara korábbi tájékoztatása szerint a határidők lejárata után összeveti a beérkező regisztrációt a hivatalos cégnyilvántartásokkal, és a nem regisztráló cégeket megkeresik.