Kisadózók tételes adója, befizetési határidő: 2013. február 12-e


 • Top Céginfó
  jan 30, 2013

  Néhány vállalkozás, amelyik a kata hatálya alá bejelentkezett, még nem kapott jóváhagyó választ az adóhatóságtól. Alapesetben mindenki, aki igényelte a kisadózók tételes adózási formáját, január 1-jétől már ilyen módon állíthat ki számlát. Akihez nem jutott el az adóhatóság jóváhagyása, a tételes adót február 12-ig ki kell fizetnie.

  KATA számlaszám
  NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla 10032000-01076349 Adónemkód: 288

  Kisadózók tételes adója, befizetési határidő: 2013. február 12-eAlapesetben mindenki, aki igényelte a kisadózók tételes adózási formáját, január 1-jétől már ezen a módon állított ki számlát. Ha ezek közül valakinek az igényléséhez mégsem járulna hozzá az adóhatóság, annak az azóta kibocsátott számláit vissza kell rendeznie és sztornóznia kell. Ez azok esetében jelenthet némi gondot, akik januártól alanyi áfamentességet kértek, és az új számláik szerint nem számították fel az áfát. Nekik a január előtti eredeti állapot szerint kell visszarendezniük, és bevallaniuk a forgalmi adót.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője szerint az adóhatóság 30 napos válaszadási kötelezettségét betartva mindenkinek válaszolt, aki tavaly december 31-ig jelezte, hogy idén januártól a kata hatálya alá szeretne bejelentkezni. A posta egy-két napos kézbesítési idejét figyelembe véve is meg kellett volna már kapnia mindenkinek a választ.

   Aki megfelelt a törvényi előírásoknak, annak nem kell aggódnia. A legfontosabb kritériumok ebből a szempontból a cégforma, az adótartozás és az éves bevétel volt. Tehát aki egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, vagy ugyanilyen közkereseti társaság (kft.-k nem választhatják ezt a formát), és nincs 100 ezer forintnyi vagy azt meghaladó köztartozása, azt az adóhatóság regisztrálta katásként.

   Bár a NAV a leveleket már elküldte, ha valaki mégsem kapta volna meg a választ, a szóvivő szerint az Ügyintéző Contact Center (ÜCC) szolgáltatásukon keresztül is érdeklődhet, amennyiben már rendelkezik ügyfélazonosító-számmal. Ha pedig az érdeklődőnek nincs ilyen kódja, az ügyfélkapuján keresztül igényelhet.
      
  Fontos, hogy a tételes adó hatálya alá bejelentkezők - akár megkapták az adóhatóság levelét, akár nem - betartsák a február 12-i határidőt, ameddig a tételes adójukat át kell utalniuk.

  A számla megnevezése: NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla,  költségvetési számla száma: 10032000-01076349. Adónemkód: 288.

  NAV SZÁMLASZÁMOK ÉS ADÓNEMEK 2013-TÓL

   A Nemzetgazdasági Minisztérium január közepi adatai szerint mintegy 51 ezren választották a katát. Az adózási forma az év bármely hónapjában választható, így az NGM szerint a mikrovállalkozások közül várhatóan év közben is sokan döntenek majd az átjelentkezésről.

   A kata havi összege - 6 millió forint bevételig - független a bevétel nagyságától, a bejelentett főállású kisadózó után 50 ezer forint, főállásúnak nem minősülő kisadózó után pedig havi 25 ezer forint.
  Az új adónem kiváltja a kisadózó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és a szociális hozzájárulási adóját, a szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor a kisadózó esetleges munkavállalója után fizetendő terheket nem.

  Továbbiak: